DX Architects

Defined by the desire to create a light, open & healthy space, the Sanctuary House resulted in a generous, contemporary, two storey home which sympathetically integrates into the heritage streetscape.

While contemporary in nature, the home referenced the existing heritage dwellings in the area, informing a refined, modern interpretation of the detached Melbourne home. An organic material palette of white brick and pale timbers are proportioned to ensure a comfortable settling into the context while creating an internal space evoking generosity and welcome.

Internally, the home can be characterised as a sanctuary. A playful, yet calming material palette of timber and concrete is brought together and complemented by neutral shades of white. By omitting corridors, the spaces in the house were designed to feel spacious and open, magnifying the connection between the family members.

A double height void connects the two floors of the house. Framed by a curved surface and balustrade, the void invites abundant natural light into the two levels through the large double height window framing the rear yard and studio.

Taking cues from the existing studio on site, the rear façade embraces permeability with the large timber windows dissolving the boundaries between inside and outside, inviting nature in.

Photographer: Mark Chew Photography

Builder: Madeform